Geef hen een stem, zeg NEE tegen dierenproeven!

Elk jaar op 24 april is het Wereldproefdierendag, een dag om even stil te staan hoe deze dieren in wetenschappelijk onderzoek worden opgeofferd voor het welzijn en het comfort van de mens. Zoals Ralph the rabbit het zegt in deze video: “At the end of the day we all do it for the humans, right? Because they are far superior to us, animals.”

In 1959 al ontwikkelden de onderzoekers Russel en Burch het concept van de “3 V’s”: “Vervangen, Verminderen en Verbeteren.” Dit pleidooi voor alternatieve methodes was gebaseerd op de vervanging van proefdieren, het verminderen van het aantal dieren en de verbetering of verfijning van de testen, waardoor het lijden, de pijn, het gebrek aan comfort en alle andere ongemakken die de dieren moeten ondergaan tijdens de experimenten, worden beperkt. In 1996 besloot de Stichting Prins Laurent om deze methodes te gaan promoten naar het grote publiek, maar ook naar de wetenschappers, de industrie en het beleid toe.

Lees meer over deze intentie in het onderstaande artikel uit het Journaal van de Stichting Prins Laurent van december 1996.

Drie jaar later, in 1999, zag de nieuwe afdeling van de Stichting Prins Laurent het levenslicht: het Belgisch Platform voor de alternatieve methoden voor dierenproeven of kortweg BPAM. Met dit platform werden twee organismen in het leven geroepen: een comité voor de validatie en een centrum voor de promotie van de alternatieve methodes. Op termijn wou de Stichting streven naar een maximale vermindering van dierenproeven.

Lees hier meer artikels over BPAM en de evolutie van dierenproeven.

Hoewel de focus van de Stichting over de jaren heen is veranderd en deze afdeling is verdwenen, is er ook vandaag, in 2022, nog werk aan de winkel. Want ook al is het testen van cosmetische producten op dieren in Europa verboden sinds 2013, worden er in Europa toch nog steeds dierenproeven gebruikt voor chemicaliën, drugs, tabak, pesticiden en geneesmiddelen. België staat daarbij zelf in de top 5 van EU-lidstaten die dierproeven uitvoeren in de zwaarste categorie van lijden. Sinds 2018 verbiedt het Waalse Gewest dierproeven voor schoonmaakproducten en afgewerkte biociden, Vlaanderen en Brussel daarentegen hebben dergelijk verbod nog steeds niet ingevoerd!

Maak daarom zelf een verschil en kies voor dierproefvrije cosmetica en huishoudelijke producten.